Pietruszka, modra kapusta, pomarańcza i daktyle

Jakkolwiek nie jestem zwolenniczką diety całkowicie raw, myślę, że warto zajadać surowe warzywa i owoce, zwłaszcza o cieplejszych porach roku (tzn. kiedy nie leży śnieg ani nie zacina zimny prysznic z nieba w połączeniu z wiatrem co wywraca drzewa). A w tak słoneczne dni jak dzisiaj mam wyjątkową ochotę na surówki. Niektóre osoby uważają, że tylko ograniczone rodzaje warzyw można spożywać na surowo. Z moich doświadczeń wynika, że te nieoczywiste surowe warzywa smakują najlepiej. :-) Próbowaliście już surowej pietruszki? Jeśli jeszcze nie, to polecam ten przepis: witamina C, witamina A, żelazo, wapń, błonnik opakowane w pysznej surówce.

Więcej o diecie raw tutaj.

SałatkaModraPietrucha (3 of 4)

SKŁADNIKI (na 1 porcję)

- 1/4 małej główki modrej kapusty

- 1 korzeń pietruszki

- 1 pomarańcza

- 4-5 daktyli

- kilka gałązek świeżego tymianku

- oliwa z oliwek

- świeżo zmielony pieprz

- ewentualnie sól (moim zdaniem zbędna)

SałatkaModraPietrucha (1 of 4)

KROKI

1. Kapustę poszatkować, korzeń pietruszki zetrzeć, pomarańczę wypatroszyć i pozbawić białych skórek (zachowując sok), daktyle pokroić na wąskie paski.

2. Na talerzu ułożyć warstwę kapusty, warstwę pietruszki, posypać daktylami i kawałkami pomarańczy.

3. Polać sokiem pomarańczowym, skropić oliwą, oprószyć pieprzem i posypać listkami świeżego tymianku.

SałatkaModraPietrucha (4 of 4)

 

SałatkaModraPietrucha (2 of 4)

Przepis z książki River Cottage ‚Veg Every Day’

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s