Ryż z grejpfrutem i orzechami laskowymi

Kolejna wariacja na temat ciepłego śniadania. Jeśli przeglądaliście inne przepisy na blogu z kategorii śniadanie, pewnie zauważyliście, że moje śniadania są na ogół ciepłe i wilgotne 🙂 Takie dania fantastycznie rozgrzewają i nawilżają po nocy i łagodnie budzą żołądek do wytężonej pracy podczas dnia.

RyżGrejpfrut1 (1 of 1)

SKŁADNIKI (na 1 porcję)

– 1/3 szklanki dowolnego ryżu (u mnie brązowy okrągły)

– 1 grejpfrut

– 2 cienkie plasterki świeżego imbiru

– garść orzechów laskowych

– 10 daktyli

– garść rodzynek

– opcjonalnie: łyżeczka kremu kokosowego, pół łyżeczki masła klarowanego

RyżGrejpfrut2 (1 of 1)

KROKI

1. Daktyle pokroić, wymieszać z rodzynkami i zalać ciepłą wodą na noc. Orzechy laskowe zalać w oddzielnym naczyniu i również zostawić na noc.

2. Wodę z moczenia daktyli użyć do gotowania ryżu (doprowadzić do wrzenia, wsypać ryż i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem).

3. Pod koniec gotowania ryżu dodać daktyle, rodzynki, orzechy, drobniutko pokrojony imbir i grejpfrut podzielony na cząstki (bez białych skórek), krem kokosowy i masło klarowane. Chwilę razem pogotować.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s