Baza Produktów

Dostałam ciekawą prośbę o sporządzenie listy bazy produktów, z których powstają dania opisane na tym blogu. Myślę, że taka lista może się przydać każdemu, kto chcę spróbować lub musi przejść na dietę bezglutenową. Najlepszy sposób, żeby zarzucić gluten to po prostu zastąpić produkty glutenowe bezglutenowymi i tylko takie mieć w domu. Mając taką bazę w domu ułatwiamy sobie przygotowywanie posiłków, wystarczy dodać sezonowe warzywa lub owoce, które akurat mamy i gotowe 🙂 Zatem…

1) ZDROWE WĘGLOWODANY

– Ryż na wagę, z dobrego źródła (brązowy okrągły i długi, czerwony, ale również parboiled)

– Kasze takie jak jaglana, gryczana, kukurydziana

– Quinoa (biała i czerwona)

– Makaron kukurydziany i ryżowy

– Amarantus

– Mąki bezglutenowe (gryczana, kukurydziana, ziemniaczana) 

2) STRĄCZKI

– Soczewica (czerwona, zielona i brązowa)

– Cieciorka

– Fasola (czerwona i czarna)

3) SUSZONE OWOCE I WARZYWA (niesiarkowane)

– Śliwki, morele, daktyle, żurawina

– Rodzynki

– Owoce goji

– Suszona włoszczyzna

– Suszone pomidory, bakłażany (bez soli)

4) ORZECHY I NASIONA

– Nasiona słonecznika i dyni

– Sezam i mak

– Siemię lniane (złociste lub czarne)

– Migdały (całe i w płatkach)

– Orzechy według gustu (laskowe, włoskie, brazylijskie, ziemne niesolone, pekany, nerkowca, piniowe)

5) OLEJE TŁOCZONE NA ZIMNO NIERAFINOWANE

– według upodobań: olej z lnianki polnej (bardzo polecam), z dyni, rzepakowy, słonecznikowy, sezamowy, lniany, z pestek winogron, oliwa z oliwek

6) INNE

– najróżniejsze zioła (zioła bez chemii, nie mieszanki ziół), dla mnie podstawa to: kurkuma, curry, cynamon, goździki, suszony imbir, kardamon, chili, kolendra, kumin, gałka muszkatołowa, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, cząber, papryka słodka i ostra, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz ziarnisty

– zawsze mam świeży imbir (idealnie pasuje do dań ostrych i słodkich, wydobywa głębie smaku innych składników)

– Tamari (bezglutenowy sos sojowy)

– koncentrat pomidorowy w słoiczku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s